Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zwrot na Allegro
2010-07-19, 03:04 PM
Zwrot na Allegro
Witam!
Kupiłam ostatnio na Allegro "szyte na zamówienie" pokrowce samochodowe. Dostarczono je naprawdę szybko... Zabrałam się do zakładania i... Okazało się, że są za małe! Nie jestem w stanie nałożyć ich prawidłowo na siedzenia, bo zwyczajnie na nie nie pasują. Dzwoniłam do Sprzedającego i usłyszałam, że nie mam prawa zwrotu tego towaru, ponieważ jest on wykonany na zamówienie. Czy rzeczywiście nie jestem w stanie nic zrobić? Mam zostawić sobie pokrowce nie pasujące do auta za 350 zł? Proszę, pomóżcie.

Pozdrawiam,
pelopsa
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
2010-07-19, 09:54 PM
RE: Zwrot na Allegro
Witam

W odpowiedzi na Twoje pytanie mam dobrą wiadomość.
W przypadku zakupu przez internet masz prawo w ciągu 10 dni zwrócić towar bez podania przyczyny.
Koszt przesyłki musisz pokryć Ty, dołączasz pisemko lub wysylasz maila że zgodnie z Prawem konsumenta korzystasz z prawa do zwrotu towaru.

Pismo wyślij najlepiej mailem oraz pocztą, poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Pamiętaj że musisz to zrobić w ciągu 10 dni!
Sprzedawca ma obowiązek zwrócić Ci pieniądze.
Pozdrawiam
(2010-07-19 03:04 PM)pelopsa napisał(a):  Witam!
Kupiłam ostatnio na Allegro "szyte na zamówienie" pokrowce samochodowe. Dostarczono je naprawdę szybko... Zabrałam się do zakładania i... Okazało się, że są za małe! Nie jestem w stanie nałożyć ich prawidłowo na siedzenia, bo zwyczajnie na nie nie pasują. Dzwoniłam do Sprzedającego i usłyszałam, że nie mam prawa zwrotu tego towaru, ponieważ jest on wykonany na zamówienie. Czy rzeczywiście nie jestem w stanie nic zrobić? Mam zostawić sobie pokrowce nie pasujące do auta za 350 zł? Proszę, pomóżcie.

Pozdrawiam,
pelopsa
2010-07-20, 09:25 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-20 09:26 AM przez pelopsa.)
Witaj!
10 dni mam liczyć od dnia zakupu czy dnia otrzymania towaru ?
Pozdrawiam. Smile
2010-07-20, 01:43 PM
Witam, cieszę się że forum rozwija się na tyle, że forumowicze sami są już gotowi udzielać sobie pomocy, ale akurat w tym przypadku sprawa nie jest taka prosta.
Po pierwsze, żeby nabyć prawo do odstąpienia umowy bez podania przyczyn w terminie 10 dni od dnia wydania rzeczy (tutaj od razu odpowiedź na pytanie od kiedy liczyć termin, od dnia wydania rzeczy) umowa sprzedaży musi zostać zawarta pomiędzy przedsiębiorcą a konsumentem, tzn. kupujący, musi nabywać towar na cele niezwiązane z działalnością gospodarczą, a sprzedający musi sprzedawać towar w ramach prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej.
Jeżeli warunek ten jest spełniony to faktycznie, co do zasady, przysługuje prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyn, czyli "zwrotu" towaru. Co do zasady, bo art. 10 ust. 3 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny wprowadza pewne wyjątki, kiedy nie jest możliwy zwrot towaru w trybie opisanym powyżej, a jednym z takich wyjątków jest właśnie sytuacja, kiedy - mówiąc kolokwialnie - towar robiony jest na wymiar. Ustawa mówi dokładnie o "świadczeniu o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu".
Zatem jeżeli pokrowce miały dokładnie takie wymiary jakie zostały zamówione, to nie ma możliwości ich zwrotu. Co innego oczywiście jeżeli mają inne wymiary niż te określone w zamówieniu, w takim przypadku towar jest niezgodny z umową i przysługuje prawo wymiany tego towaru na nowy, zgodny z umową, a więc o prawidłowych wymiarach.
2010-07-21, 06:30 PM
Reasumując... Zamówiony przeze mnie towar (pokrowce do Golfa VI) zostały uszyte "na miarę". "Miara" oczywiście nie została zdjęta bezpośrednio z auta (odległość) a uszyta wg. mnie osobiście bliżej nieznanych wymiarów - pod model. Otrzymałam pokrowce i przy zakładaniu okazało się, że są za małe. Zatem towar nie spełnia określonych norm. Mogę więc je odesłać i domagać się uszycia właściwego rozmiaru. Czy tak? Co jednak, jeżeli Sprzedający nie będzie chciał wnieść stosownej korekty, gdyż będzie się upierał przy swoim, mianowicie, że pokrowce są szyte na miarę?
Już teraz z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
pelopsa
2010-07-22, 05:41 PM
Hmm, no ta informacja trochę nam bardziej wyjaśnia sprawę. Może się okazać, że towar wcale nie był robiony na zamówienie, tylko po prostu zamówiony został zestaw pokrowców dla auta model taki a taki. Jeżeli zamówienie było na pokrowce do określonego modelu samochodu, ale nie były robione na zamówienie (tzn. w zamówieniu nie określono dokładnie wymiarów tych pokrowców, tylko wskazano jaki to model auta) to - w mojej opinii - nie mamy do czynienia z towarem robionym na zamówienie, tylko ze zwykłym towarem "taśmowym", czyli robionym w seriach, a nie na konkretne potrzeby.
Teraz co do zwrotu i jego ewentualnego nieprzyjęcia przez sprzedawcę, tutaj niestety, choćbym bardzo chciał, nie jestem w stanie przedstawić gotowego uniwersalnego rozwiązania, jak zmusić sprzedawcę do tego, aby przyjął zwrot Smile Niestety, jeżeli sprzedawca odmówi przyjęcia zwrotu tego towaru, twierdząc cokolwiek (że było na miarę, że zwrotów nie przyjmuje itd), to pozostaje tylko skierowanie sprawy do sądu, lub - na początek - do rzecznika praw konsumenta. Rzecznicy działają całkiem sprawnie, w sensie, wysyłają do takiego sprzedawcy pismo z żądaniem wyjaśnień, często takie pismo wystarczy, a to nic nie kosztuje. Jeżeli jednak nie wystarczy, to pozostaje sąd. Czyli składamy oświadczenie o odstąpieniu od umowy na piśmie (albo na tej podstawie, że towar jest niezgodny z umową, albo korzystając z 10 dniowego terminu na odstąpienie bez podania przyczyny, jeżeli twierdzimy, że towar nie był robiony na zamówienie) i żądamy zwrotu pieniędzy w określonym terminie (np. 7 dni) dodając,że jeżeli w tym terminie pieniądze nie zostaną zwrócone, sprawa skierowana zostanie do sądu. To wysyłamy poleconym, albo nawet poleconym za potwierdzeniem odbioru. I czekamy.
Odpowiedz 

Skocz do: