|
Problemy z zespołem muzycznym
|
|
2010-07-05, 01:04 AM
|
|||
|
|||
|
Problemy z zespołem muzycznym
Witam,
Mój problem dotyczy usługi polegającej na oprawie muzycznej pewnego zespołu weselnego. Na przyjęcie wesele został wynajęty dość drogi zespół z Krakowa.Państwo młodzi zapłacili zaliczkę, a z reszty mieli rozliczyć się po weselu. Zespół jednak okazał się być bardzo, ale to bardzo niekompetentny - na początku zagrali może 2-3 piosenki, po czym zrobili sobie chyba 2-godzinną przerwę na papierosa i zamiast zespołu DJ puszczał muzykę elektroniczną. Potem znowu wrócili na 2-3 piosenki i znowu fruu na papieroska. Na oczepinach nie grali w ogóle - wszystko zrobił DJ, a trwały one może z 15 minut, była tylko jedna zabawa! Zespól był na tyle bezczelny,że gdy Pani Młoda zwróciła im uwagę, żeby zaczęli grać, powiedzieli, ze muszą najpierw skoczyć papierosa Koło 2 rano Młodzi odbyli z orkiestrą jeszcze jedną, tym razem dość ostrą i długą rozmowę, a o 3 rano zespół chyba poczuł, że mogą mieć problemy przy rozliczeniu i zaczęli normalnie grać. Impreza skończyła się o 4:30 rano i tyle było ich grania. "Najciekawiej" było gdy doszło do momentu zapłaty. Młodzi się zbuntowali, powiedzieli, że zespół praktycznie nic nie grał więc kwota z umowy im się nie należy, mogą dać maks.3 tys zł. Wiadomo doszło do kłótni, w końcu manager zespołu zadzwonił po Policje, która stwierdziła, że to nie ich broszka. Póki co skończyło się na rzuceniu przez managera zespołu "widzimy się w sądzie". Moje pytanie - co o podobnej sytuacji mówi kodeks cywilny i w jaki sposób klient może się bronić? |
|||
|
2010-07-05, 08:29 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Problemy z zespołem muzycznym
Witam, kodeks cywilny reguluje sytuację w której jedna ze stron nie wykonuje swojego zobowiązania zgodnie z umową, można tutaj sięgnąć po zasady ogólne, z których wynika,że jeżeli jedna ze stron nie wykonuje, lub nienależycie wykonuje swoich zobowiązań, to zobowiązana jest do naprawienia szkody. Czyli co do zasady macie Państwo prawo zapłacić tylko część wynagrodzenia w sytuacji, w której umowa nie została w pełni wykonana. Z tym, że teraz wszystko zależy od tego co zrobią muzycy, bo to po ich stronie jest teraz decyzja.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|